9 + 1 leggyakoribb álom – 2. rész

Játékos „álomszótárka”

Üdvözöllek ismét kedves Olvasó!

Az előző részben az első 5 leggyakoribb álomról olvashattál. Folytassuk hát az álmok felidézését és lássuk, mi a következő leggyakoribb 5! Persze csak akkor, ha ma is elég játékos kedvedben vagy 🙂

 6.) Repülés                                 

Segédeszköz nélkül            

Az álmokban történő repülés elég gyakori és nagyon fontos esemény. A repülést elkülöníthetjük aszerint, hogy vannak, akik csak úgy, spontán módon repkednek álmaikban, s vannak, akik világosan tudják, hogy csak álmodnak erről. Ám mindenképpen arról szólnak, hogy a repülésben milyen hatalmas élményt jelentett a szabadság érzése.

A repülés, mint spontán esemény gyakran fed olyan késztetéseket, hogy valakinek a karjai közt szeretnénk landolni. Hallani olyan tapasztalatokat is, amikor valaki misztikus, repülőforma alkalmatosságban repked. Ezek a pillanatok előrejelzik a meggondolatlan útiterveket, vagy olyan közelgő veszélyeket, amelyeket jobb elkerülni.

A repülés, mint tiszta álomélmény gyakran a lebegésben nyilvánul meg. Az ilyen álmot álmodók úgy gondolják, hogy tudják, hogyan kell repülni a valós életben. Ezt az élményt ezért kapcsolatba lehet hozni bizonyos asztrál-kivetítéssel, vagy testen kívüli élménnyel, amelyen ezek az emberek már akár keresztül is mehettek.

Ezek a repülések megadják azt az élményt az álmodónak, hogy túllépjenek bizonyos körülményeken és megtapasztaljanak egy sokkal kellemesebb, biztonságosabb perspektívát.

Mi motiválta azt az óhajt, hogy repülj akár veszélyben, akár eufóriában

– és hová vezet ez a repülés?

Bizarr jelentések

A független repülés mellett álmodhatjuk hogy biciklin, autón, csónakon vagy más nem légi rendeltetésű eszközön repkedünk. Ezek a repülések rendszerint olyan körülmények között zajlanak, amelyek kockázatosak.

Az ilyen álom tehát figyelmezteti az álmodót a következetlenségeire.

Egyúttal ezek a hős-álmok is.

 

7.) Színek                      

Legtöbbször színeset álmodunk, hiszen vizuálisan egy színes világban élünk. Amikor a színek gyakoriak vagy szokatlanok az álomban, ezt önmagában is tekinthetjük egy figyelem felhívásnak.. Különösen igaz ez akkor, ha egy bizonyos álom különböző színárnyalatokban jelenik meg, vagy egy fontos tárgynak különleges színe van.

Lévén a színek archetipikus érzésekkel és érzelmekkel párosulnak, a Jung-i felfogás segítségünkre lehet az értelmezésben. Ha a jungi típusok nem hoznának eredményt, próbáld meg a szabad asszociációt az éber életből ugyanazzal a színnel, amelyet az álomban láttál, a megfejtéshez keress ugyanolyan színű valós tárgyat.

8.) Futás                    

A futás a vitalitás, az életerő tradicionális szimbóluma, továbbá a lehetséges veszély érzését sugallja. Ilyen értelemben tehát a futás egyrészt a férfiasság, másrészt a veszély szimbóluma.

Ha az egész éjjel történő futásnál a domináns érzelem a félelem, de a végén sikeresen célba érünk, a veszély elhárul, bár nagyon komoly érzelmi megrázkódtatás kíséri.

Úgy is megélhetjük ezt az álmot, hogy folyamatosan botladozunk, ilyenkor a félelem még gyötrőbb lehet.

Ebben az esetben próbáljuk meg a körülményeket beazonosítani egy olyan helyzettel, amikor elképesztő nyomásnak voltunk kitéve. Néha egy egészen egyszerű felfogásváltás megoldhatja a problémát.

9.) Szex                    

Szex az álmokban és ezek jelentésének megfejtése az álomfejtők egyik kedvenc időtöltése. Néha nem is kell túl messzire menni. Szexuális tartalmak, szerelem érzése, flört, kacérkodás, vagy éjszakai randevúk gyakorta jelennek meg az álmokban.

A szexuális jelentés régóta első helyen áll az álmok megfejtésénél. Ez részben S. Freudnak köszönhető, aki az alapvető megállapításokat eszközöl e témakörben. Azért megjegyezzük, hogy a szexuális tartalmú álmok tolmácsolása nem ennyire egyszerű. Egyetemi tanulmányok egész sora fejtegeti azokat a speciális különbségeket, ahogyan a nők és a férfiak a szexuális álmokat megálmodják. Akármit is mondunk, csaknem mindenki „teszi” ezt álmaiban.  A beszámolók szerint szexuális témájú álmai a férfiak legalább 12 %-ának, a nők legalább 4 %-ának van. Ez az eltérés általában annak tulajdonítható, hogy ébrenlétben a szexuális késztetések, a drive is eltérő, a férfiakat jobban foglalkoztatja ez a téma, mint a nőket.

  1. William Dumhoff: „Az Álmok jelentése” c. könyvében érdekes adat található az álombéli szexualitás megnyilvánulásáról:

Nem                           Férfiak                                  Nők

Részt vesz benne                     93 %                                       68 %

Csak szemléli                            7 %                                       32 %

Ez az adat azt jelzi, hogy a nők gyakran elhatárolják magukat attól, ami álmaik szexualitásában történik, amíg a férfiak szívesen látják magukat résztvevőként. A nők esetében fel kell figyelni arra a konfliktusra, amelyet számukra a jó kislány/rossz kislány felfogása jelent.

A nyilvánvaló cselekmények mellett a szexuális képzelgések és szimbólumok különös jelentőséggel bírnak. A szexualitást gyakran súlyos és titkos leplezés jellemzi, akár gyermekkorban, de akár egy életen át. A tudatalatti így aztán számos módon előhívja és megjeleníti a szexualitást. Freud a szexualitás-vezérelte személyiségről alkotott teóriájában nagy hangsúlyt ad ennek. Bizonyos kutatók azonban kétkedéssel vannak, igaz-e, hogy Freudot valóban ennyire foglalkoztatták a szexuális szimbólumok, mint amennyire ezt neki tulajdonítják?  A következőkben ismertetünk egy részleges listát a fallikus szimbólumokról, amelyek megtalálhatók a freudiánus álomfejtő könyvben.

Aerosolos doboz, antenna, luftballon, ütő, nyitó, szivar, kréta, uborka, horgászeszközök, franciakenyér, fegyverek, kalapács, kés, dárda, csavarhúzó, kígyó, rakéta, botok, kardok, magas épületek, teleszkópok, fák, alagutak, esernyők, vízcsapok, gyertyák, zippzárak stb…   

Ne feledjük, hogy a női szexualitás ugyanolyan forrása volt Freud érdeklődésének és figyelmének. Ez a lista ugyan sokkal rövidebb, mint a férfiak fallikus szimbólumai, de csaknem olyan változatos:

Fagolyók, gyerekek, templomok, bezárt szobák, Föld, gyümölcsök, virágok, kertek, házak, Hold, buckák, óceán, tavacskák, bőrönd, alagutak, fenék, vázák, víz stb…..

A szexuális álmok értelmezése

A szexuális álmok nem kizárólag a szexuális cselekményt takarják. Ezek gyakran szólnak arról, milyen a felfogásunk az emberekről, mit gondolunk arról, hogyan látnak ők bennünket?

Az álomban lényeges beazonosítani, ki van velünk, és hogy érzünk, mit tapasztalunk az együttlétben.

Bizonyos álmok egyszerűen csak romantikusak. A fiú és a lány az álomban találkoznak, s jól érzik magukat együtt. Ez a forgatókönyv általában egy bájos ismeretségről szól egy kellemes környezetben. Itt nincs erőszak vagy tabu, kivéve azt, hogy valószínűleg a dolgok egy kicsit gyorsabban történnek az éji-kapcsolatokban. Az álmodó gyakran egyszerűen eljátssza a vágyát egy bizonyos személlyel. Freud teóriájában ez a fajta kívánság-teljesülés elegendő magyarázatnak bizonyul.

Más álmok a tabuk határait feszegetik. A szexuális tartalmú álmok gyakran alkalmatlanok a valós, éber állapotban történő megélésre, csak álmainkban történnek meg. Az ilyen álmok nagyon felzaklatóak is lehetnek. Amikor felébredünk, úgy érezhetjük, mintha erőszakot követtek volna el rajtunk, vagy ártatlanságunk sérült volna.

Ezek a típusú álmok további vizsgálódást igényelnek.

A legelső fontos lépés, hogy be kell azonosítani, ki vagy mi okozta a kellemetlen érzést.

A főnök volt, vagy egy munkatárs, esetleg egy barát? Valaki sokkal idősebb, vagy sokkal fiatalabb, akivel gyengéd, de csak plátói kapcsolatod van? Esetleg egy titkos találkozás, nyílt közönség, vagy mi volt a legjellegzetesebb ebben az álomban? Ki kit kényszerített? Idegen volt, aki esetleg valakire emlékeztetett téged?

A szexuális álmoknak gyakran szereplői ezek a fajta behelyettesítések.

Számtalanszor fordul elő, hogy a szexuális álmok valójában saját ellenérzéseinket jelenítik meg a tabukkal kapcsolatban.  Végülis van valami izgalmas a tiltott dolgokban. Máskor önnön frusztráltságunkat fejezzük ki nem kielégítő szexuális életünkről. Máskor mások érdemtelenül kerülgetik „határainkat” és válaszul úgy jelenítjük meg őket, mint aki kellemetlenséget okoz nekünk. Valamennyi ilyen esetben célszerű az álom további tanulmányozása.

Ha először is megpróbáljuk megfejteni, mi rémített meg bennünket, valójában saját személyiségünk aspektusaiba nyerünk bepillantást, valamint azokba a kapcsolatokba, amelyek leginkább észrevétlenek maradtak mindeddig körülöttünk. Ily módon bizonyosságot szerezhetünk ezeknek a kapcsolatoknak számos sértő vonásáról is.

10.) Fogak                    

A fogakról, azok elvesztéséről igen gyakran álmodunk. Az álom sokszor igen aggasztó, habár nem tartalmazza ugyanazt a fajta félelmet, szorongást mint egy lidércnyomás. A fogak elvesztését az álomban néha csak az elszenvedője tapasztalja, senki más nem veszi észre ennek megtörténtét az álom szereplői közül. Egy 19 éves fiatalasszony számolt be a következőről: „a fürdőszobában vagyok, fésülködöm. Bejön egy srác, azt kérdezi, van-e kapcsolatom? Nemmel válaszolok. Ekkor találkozót kér tőlem, amire igent mondok. Meg akar csókolni, de én azt kérem, várjon egy picit.  Fel akarom frissíteni magam. Amikor kinyitom a számat, fogaim hullani kezdenek kifelé. Aggódva hátrálok ki a fürdőszobából, de a srác semmit nem vesz észre a történtekből. – Azt hittem elpusztulok!”

Az éber életben az asszonyt a konfliktus, viszály érzése tölti el egy lehetséges partnerkapcsolat befejeződése miatt. A párhuzamos éber tapasztalatot úgy összegezhetjük, hogy nyilvánosan megszégyenülünk, tekintélyünket veszítjük.

Más lehetséges fogvesztő álmok olyan zavaró fizikai érzésekből fakadnak, mint például a fogcsikorgatás, vagy érzékeny fogak megléte.

Foglalkozzunk a kérdéssel: esetleg kiverték-e fogainkat vagy azok nyilvánvaló ok nélkül potyogtak ki?

o – o – o – o – o

Ennyi volt hát a kalandozásunk …remélem felismertél néhányat 🙂

Ha még nem tetted, töltsd le magadnak most az ingyenes mintaelemzést IDE KATTINTVA!