TRUMP és TVRTKO

Mondhatnám úgy is: „esettanulmány”! Legyen. Azzal a céllal írom e sorokat, hogy az olvasó figyelmét ismételten felhívjam az óvatosságra és a realitásokban való gondolkodásra! A „Kézírásmenedzser” nevet éppen azért választottam lapom címéül, mert az írások vizsgálata sokféle lehet  és számomra az is. A téma amiről most írok, két kategóriámba is tartozhat: egyrészt érdekességként adom közre, másrészt belepillanthatunk együtt az írásszakértő munkájába (amitől természetesen senki nem lesz még szakértője a témának!)

Szinte valamennyien belefutottunk már olyan információba, amikor enyhén szólva is kételkedtünk annak valódiságában. Igaz ez az interneten – ezen belül is a közösségi oldalakon – felénk zúduló „szenzációkra” is. 🙂

Cikkemben senkit és semmit nem kívánok sem minősíteni, sem elítélni, csupán a gondolkodásra intek!

Nem hiszem, hogy bárki számára ismeretlenül hatna Donald Trump és Vujity Tvrtko neve. S hogyan kerülnek ők ketten egymás mellé? Nos, hát így:

Tegnap egy hírre lettem figyelmes a Facebookon Szily László tollából:

Szily így vezette be az írást:

„Hiába volt ott személyesen Donald Trump elnöki beiktatásán, az Irigység Földjén, vagyis Magyarországon a közönség egy része egyszerűen nem akarja elfogadni, hogy Vujity Tvrtko tényleg jóban van Trumppal, vagy legalábbis valakivel a stábjából. Az egy ideje Amerikában tartózkodó tévés nemrég mutatta meg – kommentár nélkül – azt az aláírt fotót, amin az elnök azt üzente neki, hogy imádkozik érte és az ATV-ért, ahol nemsokára dolgozni kezd.”

(forrás: https://444.hu/2017/06/19/vujity-tvrtko-a-444-nek-nem-a-netrol-rendeltem)

 

majd így folytatja:

 

Szijjártó lehidalt, Orbán elsárgult: Donald Trump személyesen imádkozik Tvrtkóért és az ATV-ért – 444

Vujity Tvrtko minden kommentár nélkül posztolta ki a facebookjára az amerikai elnöktől kapott friss, dedikált fotóját. A gondterhelthajóskapitány-nézéssel lefotózott Donald Trump azt írta a fotójára, hogy imádkozik Tvrtkóért és az ATV-ért, ahová a volt TV2-s leszerződött. Na de miért szorul rá az imákra az önmagát legendásan jól menedzselő, jelenleg éppen az Egyesült Államokban időző tévériporter?”

Hmmm…Valóban? – merült fel bennem a kérdés. Na erre aztán kíváncsi vagyok! A cikkben az alábbi fotó látható:

Nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy a képre nézve azonnal szembetűnjön az írás és az aláírás minőségbeli, – leginkább ’színbeli’ eltérése, amit laikusként úgy látsz, mintha az aláírást egy vastagabb tollal készítette volna Trump elnök.

Valami akkor „gyanús” – lehet, hogy ez egyfajta technikai hamisítás? No… eredjünk kicsit utána ennek a dolognak!

Az eredményt bemutatom majd neked, de ahhoz, hogy tovább léphessünk, ugorjunk most a sztori végére.

Szily írása így folytatódik:

Alig írtam meg a posztot erről, több olvasó is elküldött egy linket, amin 60 dollárért rendelhetünk pont így kinéző képet, Trump kézírására kísértetiesen hasonító kézírással.

…és az illusztráció:

és rögtön alatta a forráshely: (https:www.signedtrump.com)

This 8×10 photograph is printed on high-gloss premium paper. Each portrait includes a personalized message of your choice and signature in a font designed to match the President’s iconic handwriting. 

Our proprietary printing process simulates the President’s handwriting to create the illusion of an authentically signed portrait from the President himself. 

Each portrait comes in a beautiful, modern, black display folder, including Donald J. Trump’s Personal Presidential Seal. Picture frame not included. 

All messages will be signed off with Donald Trump’s famous „Best Wishes”.

Nem tudsz angolul? Nem baj 🙂  A Google Translator úgy nagyjából segítségedre lehet minden esetben:

„Ez a 8×10-es fénykép nagyfényű prémium papírra nyomtatódik. Mindegyik portré tartalmaz egy, az Ön által választott személyre szabott üzenetet aláírással egy olyan betűtípussal, amely megfelel az elnök ikonikus kézírásának.

Saját nyomtatási eljárásunk szimulálja az elnök kézírását, hogy létrehozza az elnök által hitelesen aláírt portré illúzióját.

Minden portré egy gyönyörű, modern, fekete kijelzőn található, beleértve  Donald J. Trump Személyi Elnöki Pecsétjét. A képkeret nem tartozék. Minden üzenetet Donald Trump híres „Legjobb kívánságaival” írnak alá.”

és valóban:

Elküldöd a megrendelést és ígéretük szerint általában 7 napon belül küldik is az „árút”!

Ha legörgetsz a weblapjuk aljára, korrektül megtalálod a felhívást:

Az ezen a weboldalon értékesített termékek nem valódiak vagy hitelesek, és semmilyen módon nem kapcsolódnak Donald J. Trump elnök, Inc. vagy bármelyik leányvállalatához.

 

Szily László is korrekt volt a továbbiakban, ugyanis:

„Meg is kérdeztem egyből Vujityot, hogy tényleg Trumptól kapta vagy a netről rendelte-e a maga példányát. Most jött meg a válasz:

Nem a netről rendeltem.

Azt viszont nem mondta meg továbbra sem, hogy honnan van.”

A tegnap – mint mondják, ma már történelem és minden csoda három napig tart.

Itt akár be is fejezhetném a cikket, de akkor mi értelme lett volna? Így, hogy most már ismered a sztorit – bevezetlek picit a kulisszák mögé. Lássuk, ha a fentieket nem tudtam volna, írásszakértőként hogyan juthatok el a „hamis vagy valódi?” kérdés megválaszolásáig?

  • Adott a KÉRDÉSES (vagy inkriminált) dokumentum:
  • Adott az ÖSSZEHASONLÍTÓ dokumentum :

A kérdés: azonos, vagy különböző „kéztől” (?) származik a kettő?

Gyanús! Nagyon gyanús… túl sok a hasonlóság – ugye? (Ismerkedésként keress azonosságokat és különbözőségeket a két mintában.)

Ehhez még egy kis segítség, hogy jobban lásd, mint a Piroska a farkast és fordítva:

Ismerhetjük-e Trump elnök hivatalos aláírását? Én kereséseim alkalmával sosem mulasztom el a wikipédia információt is átnézni.

No… akkor vegyük ezt is figyelembe, mint összehasonlító aláírást!

A kérdéses és az összehasonlító aláírás egyben:

Nos…. EZ a kettő meg túlságosan is hasonlít egymásra! Nézd csak!

Az abszolút azonosság éppen a hamisítás egyik legékesebb bizonyítéka! Ugyanis ha belegondolsz, kétszer sem tudod ugyanúgy leírni a nevedet!

/Itt az írásszakértő munkája persze még csak elkezdődött, mert lépésről-lépésre fel kell tárni minden azonosságot és különbözőséget és a továbbiakban is a szigorú szakmai szabályoknak megfelelően eljárva folytatni a munkát, de ez itt most nem egy írásszakértői képzés :-).  Ám ha el szeretnéd sajátítani legalább az alapokat,  – keress meg bátran a kéréssel  gyzs2015@gmail.com   e-mail címemen./

Megállapítottuk tehát, hogy a két aláírás AZONOS!

Kíváncsiságból és talán egy kis érdekességként – nézzük meg, hogyan is viszonyul a kettő minta Trump elnök hivatalos aláírásához?

Most is csak a munka végeredményét mutatom:

A feladat ugyanaz, keress minél több azonosságot és különbözőséget!

Azt tapasztaljuk, hogy Jeff és Tvrtko mintáiban a névaláírások AZONOSAK, de KÜLÖNBÖZNEK a hivatalos aláírástól.

Figyeld meg a jelölt pontokat! (A színek használati módjáról itt most nem szólok külön.)

KERESS MÉG TÖBBET! A szakértő épp azért dolgozik lehetőleg EREDETI ANYAGOKBÓL, hogy a még szükséges sajátosságokat is vizsgálhassa. Ebben az esetben – tekintettel arra, hogy interneten fellelhető dokumentumokkal dolgozunk – nincs módunk. Így „élő ügyben” a vizsgálatunk eredményének lesz egy kitétele: egy szó, mely a bizonyosság értékéből sajnos sokat levon. Ez a szó a „valószínűsíthető” ….(itt: hogy gépi technikai hamisítással állunk szemben).

Ennek a dolognak itt most valódi tétje nincs.

De… gondolj csak bele, mit tennél, hogyha például egy szerződésen, egy számlán vagy egy végrendeleten találkoznál olyan aláírásokkal, amik felkeltik a gyanúdat? Laikusként nézegetheted,  s cikkemet olvasva akár már néhány dolgot magad is észreveszel. Kételyed eloszlatására vagy megerősítésére MINDENKÉPPEN FORDULJ SZAKÉRTŐHÖZ! (Például hozzám 🙂)

Ha eddig eljutottál az olvasásban, gratulálok az érdeklődésedhez!

„Jutalmul” 🙂  elárulok még egy – két érdekességet, hátha ez is az újdonság varázsával hat rád.

Jómagam nem vagyok informatikus, de nem tudnék létezni a technika vívmányai nélkül. Ehhez folyamatosan megbízható források után kutatok és néha mentorokkal, néha csak úgy autodidakta módon tanulom és gyakorlom az engem érdeklő programokat, tudnivalókat.

Trump és Tvrtko példáján kíváncsivá váltam, találok-e például valamilyen hozzáférhető, kézírást utánzó programot?  A Google most sem hagyott cserben 🙂

A HVG sok éve ismertette ezt a kis alkalmazást. (Zárójelben mondom: a HVG úton-útfélen szolgál számomra technikai újdonságokkal, úgy bemutatva azokat, hogy az olyan „Mici Mackó szintű informatikai zsenik  😉 mint én” is megértik azokat! Javaslom, próbáld ki te is.)

Nos ez alkalommal HVG-ék a következővel örvendeztettek meg:

Előljáróban annyit: naná, hogy letöltöttem a kis alkalmazást, ami 30 napig ingyenes, utána akár meg is vásárolható! Az elkövetkező hetekben tehát megalkothatom a saját kézírásomat és a saját aláírásomat én is 🙂

Tehát: HVG: A Scanahand nevű kis alkalmazás készítői úgy gondolták, vicces lehet, ha a…

Scanahand nevű kis alkalmazás készítői úgy gondolták, vicces lehet, ha a számítógépen is a saját kézírásunkkal írhatunk, így végül is érdekes és egyéni dokumentumokat, ajándékokat, esetleg karácsonyi üdvözlőlapokat tudunk készíteni.

A kis windowson futtatható alkalmazásnál ki kell nyomtatni egy sablont, ami az ábécé különböző betűit, írásjeleit tartalmazza. Az extended sablonban találhatók a magyar írásjelek. A sablont értelemszerűen ki kell tölteni a saját kézírásos betűkkel, a kis és nagybetűket egyaránt le kell írni. Ezután ezt a sablont be kell szkennelni (ha nincs otthon szkenner, akkor a máshol beszkennelt, .jpg-ként vagy png-tként elmentett fájlt is beolvassa az alkalmazás). Ezután a Scanahand beolvassa őket, és megalkotja a saját kézírást tartalmazó betűkészletet.
Egészen édes és vidám, ahogy a saját kézírásunk megjelenik a képernyőn. Persze az így elkészült dokumentumok nem fognak pontosan úgy kinézni, mint a folyamatos kézírás, ugyanis a szoftver a különálló betűkből állítja össze a szavakat. A sablonba egyébként a saját aláírásunkat is bevihetjük, így legalább az eredeti lesz.

A HVG eredeti cikkét rengeteg egyéb érdekesség mellett elolvashatod:

(http://hvg.hu/tudomany/20081127_keziras címen)

Végül még egy ráadás! 🙂 Ez sem akármi!
Nem csak a fenti esetben ismertetett „személyreszóló” 🙂 aláírt fotó vásárolható meg az interneten, hanem megannyi elképzelhetetlennek tűnő „ez meg az”.

Lehetsz például rövid időn belül Honoris Causa Doktor  89 $ befektetéssel

ha többre vágysz, lehetsz  10 $-al többért már  Honoris Causa Professor

 

 

ám ha úgy döntöttél, hogy nem aprózod el, nosza!!! légy mindkettő egyszerre 🙂 és még spórolsz is:

 

és ez csak egyetlen hely a feltehetően számtalan közül – és hogy hol?

https://www.ladc-institute.com/menu/what-is-an-honorary-doctorate

S ha azt hiszed, hogy mindez a vicc kategóriája – hát NEM!

Saját régi ismerősöm sok éve él  e „címmel” – s hogy továbbra is  témámnál, az írásszakértésnél maradjak,– a személyiségi jog és a titoktartási kötelezettség okán a nevet kifestve búcsúzóul megmutatom a hazánkban is „forgó” példányt

Neked kedves olvasóm a következőket tanácsolom:  inkább KÉPEZD magad és szerezd meg a megfelelő tudást – hiszen ma már otthonról a hűs teraszon, vagy a kellemes szobádban üldögélve például az internet is  millió lehetőséget nyújt.

A záró gondolatom e cikkhez:

LÉGY KÖRÜLTEKINTŐ és GONDOLKOZZ!

Most pedig mindketten: TE is és én is 🙂 megérdemeljük, hogy igyunk egy jó kávét!

Legyen további szép napod 🙂 – ha egyéb „titkaimra” is kíváncsi vagy, térj vissza!

Budapest, 2017. június 20.

 

Gyulai Zsuzsanna

https://kezirasmenedzser.hu

/Utóirat június 21: amiért mindig is fontos a gyorsaság és az éberség: mára  már el is tűnt adott helyről az ominózus képeslap, pedig még csak 2 nap telt el a sztori felbukkanása óta… Ezért hát a jövőben se halogass! Terveid megvalósítását kezdd el MOST! :-)/